Manon Jansen

Opleidingen:
• Ergotherapie Hogeschool Rotterdam
• Massagetherapie Holos, Utrecht
• Begeleiden zelfhulpgroepen Stichting JIJ, Rotterdam
• Primal Rebirth Therapy AUMM-instituut, Groningen

Van oorsprong ben ik opgeleid als ergotherapeut.
Vanuit de ergotherapie is er vooral aandacht voor het lichaam, redenerend vanuit de klacht. Er wordt gezocht naar oplossingen/hulpmiddelen om de klacht op te heffen of te verminderen om zo het dagelijks functioneren te verbeteren. Nadat ik een aantal jaren op deze manier als ergotherapeut werkzaam was, werd ik me er steeds meer van bewust dat het menselijk lichaam ons meer te vertellen heeft. Hulpmiddelen kunnen ons prima ondersteunen, maar de echte wijsheid ligt in onszelf. Mijn inziens is een klacht een signaal van het lichaam dat er iets uit balans is. Pas wanneer je luistert naar wat de klacht jou wil vertellen, ontstaat er ruimte om de balans te herstellen.
De afgelopen jaren heb ik zelf ondervonden, dat mijn lichaam mij veel vertelt over hoe ik in het leven sta. Mijn lichaam geeft allerlei signalen af. De ene keer heel duidelijk en de andere keer heel subtiel. In eerste instantie was ik niet gewend om te luisteren naar mijn lichaam, en ging ik maar door. Dat ging lange tijd goed maar op een bepaald punt hield het op. Zo “dwong” de situatie mij om mijn lichaamssignalen serieus te nemen en naar hen te luisteren. Ik was verbaasd, te merken hoe wijs mijn lichaam eigenlijk is. En nog steeds vind ik het elke keer weer verrassend om te voelen wat er werkelijk is.

Holistische massagetherapie
Mijn visie en eigen ervaring brachten me ertoe om de 4-jarige beroepsopleiding tot massagetherapeut te volgen bij Holos Academie in Utrecht. 
Mijn intentie is ondersteuning bieden bij het in contact komen met jezelf. Dat kan door het op gang brengen van fysieke en emotionele bewustwording. Mijn ervaring als ergotherapeut kan ik gebruiken voor het verminderen/wegnemen van klachten. 
De massagetherapie geeft inzicht in de diepere laag van de klacht. Wat wil het lichaam je vertellen? De massage en het voor- en nagesprek zijn middelen om je te begeleiden bij het waarnemen van wat je lichaam je wil vertellen.

Opleiding en ervaring
Naast de opleiding Holos hebben diverse workshops, trainingen en individuele therapie- en coachingstrajecten eraan bijgedragen de veelzijdige therapeut te worden die ik nu ben. En ik blijf me voortdurend verder ontwikkelen. Ik ben immers van mening dat voor een goede begeleiding het van belang is, dat de therapeut zelf het proces van bewustwording en heling kent. 
Mijn manier van werken is gebaseerd op kennis uit de verschillende studies en persoonlijke ervaringen waarin ik me voortdurend blijf ontwikkelen. 
Zo heb ik aansluitend aan de opleiding tot massagetherapeut de 4-jarige beroepsopleiding tot Primal Rebirth Therapeut bij het AUMM-instituut in Groningen gevolgd en ben ik vrijwilliger geweest bij Stichting JIJ in Rotterdam, een organisatie voor mensen met eetstoornissen.