Tarieven: prijs versus waarde

Regelmatig krijg ik van mensen de vraag waarom de tarieven voor een massage of therapeutische sessie zo hoog zijn en of ik ze niet met korting kan aanbieden.

Hier zitten verschillende kanten aan:

 • Wat ben jij waard?:

  Wat is het jou waard om letterlijk en figuurlijk goed in je vel te zitten?
  Ik ga niet beginnen over clichés zoals ‘je krijgt waar voor je geld’ of ‘denk eens aan hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan dingen die niet goed voor je zijn’. Want dat heb je allemaal weleens gehoord. Maar kijk maar eens bewust hoe jij om gaat met deze clichés. Waar geef jij je geld aan uit? En als je geld uit geeft om gezond te worden en/of blijven, hoe doe jij dit en wat werkt voor jou goed? En waar laat jij het liggen om goed voor jezelf te zorgen? Denk hierbij niet alleen aan je fysieke lichaam, maar ook aan je mentale en

 • Maatschappelijk geaccepteerde kosten:

  We vinden het allemaal heel normaal om met enige regelmaat naar de kapper te gaan als zorg voor ons haar. En sommigen van ons gaan met enige regelmaat naar de schoonheidsspecialiste om het gezicht te laten verzorgen. Sommigen van ons gaan naar de sportschool om spieren te trainen, af te vallen en/of een gezonde levensstijl na te streven. Maar wie zorgt er voor jouw lijf in totaliteit? Juist een therapeut die jouw lichaam als één geheel benaderd tijdens een massage of lichaamsgerichte therapie. Helaas is zorg voor het lijf in totaliteit op deze manier nog niet maatschappelijk ingebed.
  Naar mijn idee is een massage of therapeutische behandeling een APK voor je lijf en net zo noodzakelijk als de APK voor je auto. En hoort het net zo normaal te zijn als de maandelijkse kappersbeurt.

 • Zichtbare versus onzichtbare kosten:

  Een bezoek aan de huisarts is voor velen geen probleem, dit wordt direct betaald door de zorgverzekeraar. Deze kosten zie je niet. Hetzelfde geldt voor een fysiotherapeut.
  Een bezoek aan mij als massagetherapeut moet je in eerste instantie zelf betalen en lijkt daarom ineens veel duurder.
  Echter besef dat je mogelijk een groot deel vergoed kunt krijgen van de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast krijg je bij mij 75 minuten de onverdeelde aandacht; in vergelijking… bij de fysiotherapeut sta je na maximaal 30 minuten weer buiten.

 • Korting:

  Wanneer ik behandelingen met korting aan zou bieden, zou dat betekenen dat ik ze eigenlijk te hoog in de markt heb gezet en de eerdere prijs niet klopt…want anders zou ik geen korting kunnen geven.
  Ik geef enkel een korting van 5% wanneer je een 5-rittenkaart voor een ontspanningsmassage afneemt; als dank dat je een trouwe klant bent.
  Therapeutische massages mag ik vanuit de beroepsvereniging niet met korting aanbieden. Ter vergelijking een behandeling bij de huisarts of het ziekenhuis komt ook niet in de aanbieding.

 • Verschillende tarieven van masseurs/therapeuten:

  Er is een groot aanbod van therapieën en massages. Kijk maar eens rond in je eigen buurt, en kijk wat anderen rekenen. Maar vergelijk geen appels met peren! Check niet alleen op prijzen, maar ook welk soort praktijk je voor je hebt. Is het een masseur of een (massage)therapeut met vele jaren opleiding, erkenning, accreditatie, vergoeding door zorgverzekeraars etc.?

Kortom: kwaliteit heeft een bepaalde prijs.

Tot slot nog een toegift:

Realiseer je welke kosten een massagetherapeut heeft
(*bron: Josje Rink – massagetherapeut)

Denk aan opleiding, bijscholingscursussen, lidmaatschap beroepsvereniging, lidmaatschap overkoepelende organisatie voor het contact met de zorgverzekeraars, de wet WKKGZ, bedrijfskosten zoals internet, telefoon, computer, website, visitekaartjes, folders, cadeaubonnen laten drukken, advertentiekosten, marketingkosten, voorraad, handdoeken, hoeslakens, glazen, olie, verwarming, afschrijving massagebank, massagekussens, hoeslakens, vakliteratuur, beroepsaansprakelijkheidsverzekering….

Er zijn maar weinig massagetherapeuten die meer dan die 3-4 behandelingen per dag doen, omdat ze goede kwaliteit willen bieden en er naast de massages nog andere taken zijn zoals het bijhouden van boekingen/annuleringen, telefoontjes en e-mails beantwoorden, de administratie, klantenverslagen maken, intervisie, social media bijwerken, website bijhouden, netwerken met collega’s, was doen en vouwen, bijscholing, schoonmaken praktijk.  Deze taken nemen naast de massages minimaal 8 uur per week in beslag.

Al met al, massagetherapeuten geven niet enkel behandelingen, maar runnen een onderneming. Een bedrijf met alle veel voorkomende werkzaamheden die je bij een onderneming kunt verwachten. En, massagetherapeuten zoals ik doen dit werk vanuit grote betrokkenheid, compassie en empathisch vermogen.  Vanuit eigen overwonnen pijn, juist er willen zijn voor jou. Met een (warm) Hart en (warme) Handen.

Share this:

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .