Primal Rebirth Therapy ®

AUMM Primal Rebirth Therapie

Primal Rebirth Therapy (PRT) is een lichaamsgerichte (psycho)therapie waarbij het gaat om inzicht en bewustwording te verkrijgen in je gedachtes, handelen en patronen. Te zien wat van NU is en wat voortkomt uit je jeugd. Om van hieruit mogelijk andere keuzes te maken in het hier en nu, waardoor je meer in contact komt met je ware zelf en je adequater kunt reageren op situaties.
Het ‘doel’ van PRT is het scheiden van je Innerlijk Kind, je volwassene en je getuige.

 

  • Innerlijk kind = het deel van je persoonlijkheid dat gevormd is door invloeden van je ouders en andere personen die belangrijk waren in de eerste jaren van je leven; zowel je oorspronkelijke/pure kind als je gekwetste kind.
  • Volwassene = zorgt liefdevol voor het kind, maar spreekt het kind ook aan op blijven hangen in oud gedrag (roept het liefdevol tot de orde).
  • Getuige = het stuk in jou die neutraal en zonder oordeel waarneemt.

Door het innerlijk kind in jezelf te voelen, vragen te stellen, te accepteren en lief te gaan hebben kun je de beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën ontdekken. Hierdoor kan het kind loskomen van het verleden en terugkeren naar het oorspronkelijke, samen met de volwassene van nu, in heling. De nadruk ligt op het versterken van de volwassene.

 

Technieken:

Bij Primal Rebirth Therapy wordt gewerkt met allerlei technieken op het gebied van lichaamswerk, adem en meditatie.
Dit wordt gedaan omdat het lichaam en de lichaamssignalen niet liegen. Zij geven zuiver aan wat er is. Daarom is het lichaam een goede ingang om te onderzoeken wat er is, wat je raakt en hoe je reageert op bepaalde situaties. Door je lichaamssignalen te herkennen en beter te leren verstaan/begrijpen met je hoofd, heb je sneller in de gaten wat er is en heb je in het hier en nu een keuze om daarin mee te gaan of om iets te doen wat goed voor jou is. De ademhaling is hierbij ook ondersteunend. Ademen is leven. Door bewuster te gaan ademen breng je meer leven in je lijf en ga je voelen wat er in je lijf is, wat zich daar heeft vastgezet, waar je niet voluit leeft. Door dieper te ademen geef je jezelf de (levens)ruimte en kunnen blokkades oplossen – eventueel expressie daaraan geven –, zodat ze uit je lichaam zijn en je lichaam minder vast/gepantserd voelt… en je voelt dat je leeft.

 

Is deze therapie iets voor jou?

De therapie kan je ondersteunen bij het meer in contact komen met wie je werkelijk bent, waarbij je onderscheid leert te maken tussen je innerlijk kind, volwassene en getuige. Uiteindelijk ga je ervaren dat je in het hier en nu steeds een keuze hebt … en dat je mogelijk meer adequaat om kunt gaan met situaties waar je nu steeds in vast loopt.